Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szamrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
682
Mennyi annak a 2a alapú szamrendszerbeli abc számnak az alapja, amelyről tudjuk hogy
c-b=b-a=1, és értéke megegyezik a tízes szamrendszerbeli (29a^2+9a+9)-cel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Vagyis `b=a+1` és `c=b+1` egyjegyű számok a `2a` számrendszerben. Ez eleve feltételezi azt, hogy `a > 1`, hisz 2-es számrendszerben nincs `c=a+2` értékű számjegy.

Az `abc` alakú szám értéke `c+(2a)·b+(2a)^2·a`, vagyis
`a+2+2a(a+1)+4a^2·a=29a^2+9a+9`

Oldd meg. (Próbáld a harmadfokú polinomot szorzattá alakítani.)
0