Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

B4940

Főoldal » Középiskola » Matematika
844
Milyen értékeket vehet fel az x+y+z összeg, ha
x^4+4y^4+16z^4+64=32xyz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Részmegoldás, illetve ötlet:

Legyen `u=sqrt2y` és `v=2z`:
`x^4+u^4+v^4+64=8sqrt2·xuv`
Sőt, esetleg legyen még `w=2sqrt2`:
`x^4+u^4+v^4+w^4=4·xuvw`
Ennek egyik triviális megoldása az, hogy `x=u=v=w`.
Vagyis az eredeti egyenletnek ez egy megoldása:
`x=2sqrt2`
`y=2`
`z=sqrt2`
Vagyis a válasz az, hogy `x+y+z=2+3sqrt2` egy lehetséges megoldás.
Be kellene még látni, hogy több nincs. Már ha nincs...
0