Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bizonyítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
638
Az f(x) valós együtthatós polinomra igaz, hogy minden, 10-es számrendszerben 5-re vagy 8-ra végződő k pozitív egész esetén f(k) értéke egész szám.

a) Igazoljuk, hogy f(0) egész szám.
b) Mutassunk példát olyan f(x) polinomra, amire a fenti feltételek teljesülnek, de f(1) nem egész szám.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Részmegoldás:

b) Egy lehetséges polinom ez:
`f(x)="0,1"x^2-"1,3"x+4`
Erre `f(0)=4` és `f(1)="2,8"`. És persze 5-re meg 8-ra végződőekre egész lesz, mindjárt megmutatom, miért.

Ez valójában az `((x-5)(x-8))/(10)` kifejezés kifejtése. 5-re vagy 10-re végződő szám esetén a számláló 0 vagy 10-zel osztható szám lesz, így `f(x)` egész.

Végtelen sok polinom generálható hasonló módszerrel, mondjuk `((x-15)(x-28))/(10)`, `((x+5)(x+2))/(10)`, stb.
0