Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ez hogy is van?

Főoldal » Középiskola » Matematika
607
Ha van két egyenes ,c és k .A c és k egyenes párhuzamosak egymásra és a k egyenlete az 4x+5y=0, akkor a c-nek a normál vektora (-5,4) az irányvektora pedig (4;5) ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Nem. Pont fordítva; az Ax+By=c alakú egyenletű egyenes (EGYIK!) normálvektora n(A;B) vektor, és ebből úgy képezzük az irányvektort, ahogyan képezted.

Azért az EGYIK!, mert maga a vektor hossza változtatható úgy, hogy megszorozzuk tetszőleges nem 0 skalárral (számmal), ami így az eredetivel párhuzamos marad, tehát ennek az egyenesnek normálvektora a (4;5) vektor, de normálvektora például a 3*(4;5)=(12;15) vagy a -1/3*(4;5)=(-4/3 ; -5/3) vektor is.
0

Rosszul értelmeztem a kérdést; a k-nak a normálvektora a (4;5) és irányvektora a (-5;4), és ha erre merőleges a c egyenes, akkor annál pont fordítva van.
0

Ha párhuzamosak, akkor mindkettőnek ugyanaz az irány- és normálvektora, ha merőlegesek egymásra, akkor fordítva, tehát ami az egyiknek irányvektor, az a másiknak normálvektor, és vica versa. (Ha meg egyik sem, akkor akárhogy lehet).
0

Tudod, hogy mit jelent az, hogy irányvektor és normálvektor? Ha ezeket tudod, akkor tudod megérteni a fenti írásomat.
0