Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kádár korszak

689
Hogyan került hatalomra Kádár?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kádár, sos
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Moszkvából jött ide kormányával együtt, 1956. November 7.- én
Ha lehet hinni a korabeli dokumentumoknak, 1956 októberének utolsó napjaiban eldőlt Moszkvában, hogy a Vörös Hadsereg be fog avatkozni Magyarországon az október 23-ai forradalom leverésére. Ezt azonban nem tehették meg csak úgy, mert épp kedvük volt hozzá: kellett valami ürügy, ami miatt megérkeztek a tankok és elkezdtek lőni.
Erre azt a forgatókönyvet találták ki, hogy keresnek pár olyan magas rangú párttagot, akik sem Nagy Imréhez nem állnak közel, sem Rákosihoz, belőlük létrehoznak egy kormányt és formálisan ez a kormány kéri meg a Vörös Hadsereget, hogy teremtsen rendet a maga módján.
Így aztán a lehetséges új kormányfőket számba véve maradt nagyjából Kádár János és Münnich Ferenc. Az előbbi irányításával alakítottak sebtiben egy új kormányt Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány néven, ennek névsorát még Moszkvában állították össze és sokszor csak "szolnoki kormány" néven emlegetik. A kormány tagjai közül Kádár és Münnich november 4-én érkezett meg Magyarországra, a kormány tagjai elméletileg Szolnokon gyűltek össze, de többen is voltak, akik csak az új kormány megalakulását bejelentő, Ungvárról sugárzott rádióadásból tudták meg, hogy kormánytagok (volt egy kis fejetlenség). Végül az Elnöki Tanács november 7-én mentette fel Nagy Imre éppen aktuális kormányát és eskette fel az első Kádár-kormányt.

Remélem jó lesz.
0