Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen anyagi rendszerek a festékek?

455
Milyen anyagi rendszerek a festékek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Sokféle festék létezik. A legegyszerűbbek valamilyen színes anyag oldata. Ilyen például a legtöbb ételfesték is. Ha ezeken átnézel, színesen ugyan, de áttetszőek. Ez annak a jele, hogy az ilyen festékek valódi oldatok.
A többség azonban nem ilyen. Ha festünk temperával, vagy zománcfestékkel, akkor azok nem átlátszóak, hiszen gondolj bele, mikor festesz vízfestékkel és kimosod az ecsetet, a tiszta víz rögtön megzavarosodik, átlátszatlan lesz. Ez azt bizonyítja, hogy ezek a festékek mind-mind kolloid oldatok, ahol finoman elporított festékszemcsék, ún. pigmentek vannak valamilyen módon elhelyezve a festékben. Ez lehet valamilyen szerves oldószeres közeg (fém és fafestékek), vizes közeg (diszperzites festék, azaz falfesték), vagy akár szilárdan (művészfestékek). Természetesen mindegyikhez kell keverni valami kötőanyagot is, hiszen máskülönben száradás után a pigment egyszerűen lehullna a felületről, de ez már nem a mi dolgunk.
Tehát összesítve a legtöbb festék mind kolloid oldat, azon belül is szuszpenzió (apró szilárd részecskék folyadékban), míg vannak kivételek, amelyek valódi oldatok).
1