Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség, pls

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1462
Egy egyenlő szárú háromszög alapon fekvő szögeinek szögfelezői 130 fokos szöget zárnak be egymással. Mekkorák a háromszög szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen α az alapon fekvő két egyforma szög nagysága. β pedig az alappal szemben lévő szög.
Ha behúzod a két szögfelezőt, akkor szintén kapsz egy egyenlő szárú háromszöget, amelynek egyik szöge 130 fok, a másik két szög pedig α/2, mert szögfelezőt húztál be. Azaz 180=130+α/2+α/2 Ebből α=50.
Az eredeti háromszögben pedig 180=β+2*α azaz β=180-2*50=80
0