Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

:) Segítsetek :)

Főoldal » Középiskola » Fizika
1702
III. Számítási feladatok:
1, Ha egy 5 kg-os testet felfüggesztünk egy rugóra, mekkora a testre ható gravitációs erő és a rugóerő a test nyugalmi helyzetében? Mi a nyugalom dinamikai feltétele? Mekkora a rugó megnyúlása, ha a rugóállandó 250 N/m? Rajzoljon ábrát is és tüntesse fel a testre ható erőket!

2, Ha egy utassal együtt 25 kg-os szánkót akarunk húzni a havon, mekkora vízszintes irányú erővel kell húznunk a szánt? A súrlódási együttható nagysága a hó és a fémtalp között 0,08. Vajon ehhez az erőhöz képest kisebb, nagyobb, vagy egyenlő erővel tudjuk elindítani a szánt? Rajzoljon ábrát is és tüntesse fel a testre ható erőket!

3, Ha egy 1200 kg-os autó hátulról 40 m/s sebességgel beleszalad egy előtte 25 m/s sebességgel haladó 800 kg-os másik autóba és rugalmatlanul ütköznek (összeakad a két roncs), mekkora lesz a közös sebességük? Mekkora és milyen előjelű a gyorsabb autó lendületváltozása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.
- Hány newton az 5 kg-os testre ható gravitációs erő (F=m·g) és milyen irányban hat?
- Egy test akkor van nyugalomban, ha a rá ható erők eredője nulla. (Ez a nyugalom dinamikai feltétele.) Akkor mekkora a rugóerő és milyen az iránya? (Ez a két erő hat a testre.)
- Mi az a képlet, amiben erő (F), rugóállandó (D) és megnyúlás (x vagy ℓ) van? Ha nem tudod, keresd meg a könyvben és magold be.

2.
- Mekkora gravitációs erő hat a 25 kg-os szánkóra? (F=m·g) Milyen irányú ez az erő?
- Mekkora erővel nyomja a szánkó a havat? (Ugyanazzal...) (ezt nem kell az ábrába rajzolni...)
- Milyen erővel nyomja (tartja) a hó a szánkót, és mi ennek az iránya? (Ezt be kell rajzolni)
- A súrlódási együtthatóval (μ=0,08) ha megszorozzuk a nyomóerőt, megkapjuk a súrlódási erő legnagyobb lehetséges értékét. Mennyi lett? Ez az erő a felülettel párhuzamos, vagyis most vízszintes, és a húzóerő irányával ellentétes (ezt is be kell rajzolni).
- Ha ennél kisebb erővel húznánk, nem menne a szánkó. Ha pont ekkora erővel húzzuk, akkor egyenletesen (állandó sebeséggel) megy. Milyen irányú ez az erő? (Rajzold be úgy, mintha lehajolva vízszintes erővel húznánk a szánkót. Ez a négy erő hat a testre.)
(Ha profibb akarsz lenni, akkor ferde erőt rajzolsz húzóerőnek, aminek berajzolod a vízszintes és függőleges komponenseit, stb.)
- Kikövetkeztethető a feladatból, hogy ez az előző a csúszási súrlódási együttható volt. A tapadási együttható ennél nagyobb szokott lenni, vagyis az elindító erő is nagyobb kell legyen.

3.
- Mennyi a hátsó kocsi lendülete? (I=m·v) Milyen a lendület iránya?
- Mennyi az első kocsi lendülete? Milyen a lendület iránya?
- Rugalmatlan ütközéskor a mozgási energia megmaradása nem teljesül (hő meg deformáció lesz egy részéből), de a lendületmegmaradás teljesül. Vagyis az eredeti lendületek összege lesz a közös lendület. Mennyi ez és milyen az iránya?
- A közös tömeg és közös sebesség szorzata lesz ez a közös lendület. Írd fel, csak a sebesség az ismeretlen, kijön belőle.
- A hátsó autónak, ha leválasztanánk gondolatban az elsőtől (vagyis továbbra is 1200 kg lenne a tömege), mekkora a lendülete ütközés után? Tudod az új sebességét, szorozd ki. Nagyobb, vagy kisebb az eredeti lendületnél? Vond ki az újból az eredetit, ennyi a változás előjelesen.
0