Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta geometria.

586
A P(-2;3) pontból kiinduló fénysugár az x tengelyről visszaverődik. Írjuk fel a beeső és a visszavert fénysugár egyenesének az egyenletét, ha a beeső fénysugár egyik irányvektora v(1;3).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
- Mi lesz az egyenes egyenlete, ha tudod az egyenes egyik pontját (P) és a normálvektorát? Ha ezt tudod, akkor OK, ha nem tudod fejből, akkor vedd elő a könyvedet és tanult meg, mert ez nagyon sokszor kell most. (`a·x+b·y=a·x_0+b·x_0`. A könyvedben van, hogy mi az `(a;b)` és mi az`(x_0;y_0)`. Lehet, hogy nem ezekkel a betűkkel jelöli a könyv, az ne zavarjon meg.)
- Ebben a feladatban irányvektor van, nem pedig normálvektor. Gondolom tudod, hogyan kell egyikből másikba váltani. Ha nem tudod, ezt is magold be, nagyon hasznos. (`n(-3;1)`)
- Miután megvan az egyenes egyenlete, számold ki, hol metszi az x tengelyt. Annak a pontnak az a jellegzetessége, hogy y=0.
- Végül kell annak az egyenesnek az egyenlete, ami átmegy ezen a tengelyponton, és irányvektora ... találjuk ki, hogy milyen. Tükörkép kell legyen, vagyis ha az eredeti egyenes jobbra megy 1-et és közben felfelé megy 3-at, akkor ez jobbra megy 1-et és lefelé megy 3-at. Vagyis `v_2(1;-3)` a normálvektora. Elképzelted ezt magad előtt és látod, hogy így tényleg tükörkép lesz? Szerintem rajzold is fel papírra.
- Persze `v_2`-ből is érdemes normálvektort csinálni, mert normálvektorral sokkal könnyebb felírni az egyenes egyenletét, mint irányvektorral.
0