Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ellenállás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1325
Egy 20 ohmos és egy 30 ohmos ellenállást sorba kapcsolunk. Mennyi a nagyobb ellenálláson eső feszültség, ha a kisebbiken 12v esik? Mekkora az ellenállásokon átfolyó áram erőssége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Magold be az Ohm törvényt: `R = U/I`
Most a kisebbik ellenállás `R_1=20\ Ω`, és a rá eső feszültség `U_1=12\ V`. Számítsd ki az áramerősséget:
`R_1 = U_1 /I_1 \ \ \ -> \ \ \ I_1=U_1/R_1 = ... \ A`
Sorba vannak kötve, ezért a másik ellenálláson is ugyanez az áramerősség folyik át:
`I_2 = I_1`
Arra is fel kell írni az Ohm törvényt:
`R_2=U_2/I_2 \ \ \ -> \ \ \ U_2=R_2·I_2 = ...\ V`
0