Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - NAGGGYGGYON SURGOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
618
A feladat, amit nem ertek
Egy háromszög oldalai a=5cm b=8cm c=10cm. Milyen távol van egymastol az S es az F pont, ha az S pont az A csúcsról induló súlyvonal es az “a” oldal metszéspontja, az F az A csúcsról induló szög felező es “a” oldal metszéspontja?
Elvileg a szög felező tételét kell alkalmazni, de nem nagyon ertem.
Nagyon hálás lennek a választókért:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az S pont felezi az a oldalt, tehát a BS és CS szakaszok hossza 2,5-2,5 cm.

Jelöljük az a oldalon az F pontot, és legyen a BF szakasz hossza x, ekkor a CF szakasz hossza értelemszerűen 5-x lesz. Mivel AF szögfelező, ezért fel tudjuk írni a szögfelezőtételt:

x/(5-x) = 10/8, ennek megoldása x=25/9 cm, tehát az F pont a B csúcstól 25/9 cm távolságra van.

Innen egy egyszerű kivonással megkapjuk az SF távolságot.
1