Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magyarázattal kérem szépen

Főoldal » Általános iskola » Matematika
729
Egy osztályteremben a tanulók kettesével ülnek a padok bán, de még így is üresen marad egy pad. Egyszer egy előadás alkalmával a tanitonenivel együtt harmassaval ültek be a padok a, így 6 padot tudtak osztályba, és hány pad volt a terembe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Próbáld meg újra leírni a feladatot, mert így nem sok értelme van.
0

Nem tudom, hogy mennyire vagy magyar anyanyelvű, de szerintem azért te is érzed, hogy a szöveg vége teljesen értelmetlen. Próbáltam kisakkozni, hogy "mire gondolhatott a költő", de nem jutottam semmire.
0

Talán így lehet a feladat:

Egy osztályteremben a tanulók kettesével ülnek a padokban, így egy pad üresen marad. Egyszer egy előadás alkalmával több hely kellett a katedra előtt, ezért a tanító nénivel együtt hármasával ültek be a padokba, így 6 padot ki tudtak vinni az osztályból. Hány pad volt eredetileg a teremben?

Mondjuk n pad volt.

Az első mondat azt jelenti, hogy `n-1` padban ülnek, és a tanulók száma páros: `2(n-1)`
A második mondatnál pedig `n-6` padban ülnek, és a tanulók plusz 1 az 3 többszöröse: `3(n-6)`. Vagyis a tanulók száma `3(n-6)-1`.

A folytatás attól függ, hanyadik osztályos feladat ez. Ha mondjuk ötödikes - hatodikos, akkor próbálgatni lehet. Legalább 7 pad biztos volt, de több lesz az:

n=7, 2(n-1) = 12, 3(n-6)-1 = 2, ez nem 12, nem jó
n=8, 2(n-1) = 14, 3(n-6)-1 = 5, ez nem 14, nem jó
n=9, 2(n-1) = 16, 3(n-6)-1 = 8, ez nem 16, nem jó
stb., el kell menni, amíg a két szám azonos nem lesz.

Hetedik-nyolcadikban ebből fel lehet írni egy egyenletet:
`2(n-1) = 3(n-6)-1`
Oldjad meg...
1