Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra együthatók

Főoldal » Középiskola » Matematika
608
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha jól gondolom, akkor a feladat fölött a tankönyv leírja, hogy az algebrai kifejezések leírhatóak szám*betűk szorzata alakban, ahol a számk az együttható. Nincs más dolgod, mint olyan alakra átírni, és bekarikázni a számot.

A b) sor egy kicsit nehezebb, azt megoldom, de az első sort próbáld meg megoldani:

1. (x+y)/2 esetén a tanultak szerint szétbontjuk a törtet: x/2 + y/2, majd ezeket átírjuk a fenti alakra: (1/2)*x + (1/2)*y, itt az 1/2-ek lesznek az együtthatók.
2. -y³ = (-1)*y³, a -1-et karikázzuk.
3. -a²/4 = (-1/4)*a², a -1/4 lesz a megoidás.
4. (a/2)², elvégezzük a hatványozást: a²/4 = (1/4)*a², az 1/4-et kerestük.
5. -y³/5 = (-1/5)*y³, -1/5 kell.
0