Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hazi SOS!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
616
Valaki tudna segiteni? Sajnos nem ertem
Levezetessel egyutt kernem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az a lényeg, hogy át lehet-e alakítani olyanná, hogy:
`(x-a)^2+(y-b)^2=r^2`
Ha lehet, akkor ez egy `(a;b)` középpontú `r` sugarú kör egyenlete.

Nem csinálom meg mindet, a többit találd ki ezek alapján:

c) szorozzuk meg 2-vel először, hogy az `x^2` legyen benne:
`x^2+y^2=20`
innen már könnyű átalakítani:
`(x-0)^2+(y-0)^2=sqrt(20)^2`
Vagyis a `(0;0)` koordinátájú középpontban van `sqrt(20)` sugarú kör.

i)
Az x-es tagokat csoportosítsuk egymás mellé:
`(x^2+10x)+y^2=0`
A zárójelben lévőből kellene `(x-a)^2`-et csinálni. Nem lehet pont annyit de nem baj: (ezt egyébként "teljes négyzetté alakítás"-nak tanultátok)
Tudod azt, hogy `(x-a)^2=x^2-2ax+a^2`
EZT A FENTI KÉPLETET MAGOLD BE, HA NEM TUDNÁD MÉG!
Hasonlítsd ezt össze ezzel: `x^2+10x`
Látszik, hogy akkor hasonlít a legjobban, ha `a=-5`. Nézzük, mennyi is az:
`(x-(-5))^2=x^2-2·(-5)·x+(-5)^2=x^2+10x+25`

Azzal a 25-tel kellene kezdeni valamit. Az eredeti egyenlethez adjunk is hozzá 25-öt meg vonjuk is ki rögtön:
`(x^2+10x+25)-25+y^2=0`
`(x-(-5))^2-25+y^2=0`
`(x-(-5))^2+y^2=25`
`(x-(-5))^2+(y-0)^2=5^2`
Vagyis a kör középpontja `(-5;0)`, sugara pedig `5`

e)
Rendezzük át:
`(x^2-6x)+(y^2+4y)+12=0`
Teljes négyzetté alakítsuk mindkét zárójeleset. Most nem részletezem, hasonlóan csináld, mint az előbb:

`(x-3)^2-9\ \ \ \ +\ \ \ (y-(-2))^2-4\ \ \ \ +\ \ \ 12=0`
És most minden számot vigyünk át a jobb oldalra:
`(x-3)^2+(y-(-2))^2=9+4-12=1`
`(x-3)^2+(y-(-2))^2=1^2`

Olvasd le a középpontot és a sugarat.

q)
`3x^2+4y^2-12=0`
Osszunk 3-mal, hogy `x^2` legyen:
`x^2+4/3y^2-4=0`
Az `y^2`-et szorzó nélkül sehogy sem lehet ebből kihozni, vagyis ez nem kör egyenlete! (Valójában ez egy ellipszis...)

u)
`x^2-y^2-2x+4y=0`
Rendezzük át:
`(x^2-2x)-(y^2-4y)=0`
Ezt lehetne folytatni (teljes négyzetté alakítani az x-es meg az y-os részeket is), de nincs értelme, mert nem + van közöttük, hanem -. Vagyis ez sem kör egyenlete (hanem hiperboláé, de az mindegy).

d)
Csoportosítsuk át:
`(x^2-2x)+(y^2-4y)+1=0`
Teljes négyzet:
`(x-1)^2-1 +(y-2)^2-4+1=0`
Minden szám a jobb oldalra:
`(x-1)^2+(y-2)^2=1+4-1=4=2^2`
stb.

r)
Csoportosítsuk át:
`(x^2+4x)+(y^2-9y)+40=0`
Teljes négyzet:
`(x-(-2))^2-4 +(y-9/2)^2-(81)/4+40=0`
Minden szám a jobb oldalra:
`(x-(-2))^2 +(y-9/2)^2=4+20 1/4-40=-15 3/4`

A jobb oldal negatív, nem lehet belőle négyzetet csinálni, vagyis ez nem kör!

p)
Itt az `a` valamilyen számot jelent, de nincs megadva, hogy mennyit!
Csoportosítsuk át:
`(x^2+ax)+y^2=0`
Teljes négyzet:
`(x-(-a/2))^2-(a/2)^2+y^2=0`
Minden szám a jobb oldalra:
`(x-(-a/2))^2+(y-0)^2=(a/2)^2`

A jobb oldal is pozitív, tehát ez kör, ráadásul éppen valaminek a négyzete jött ki a jobb oldalon!
Vagyis ez egy olyan kör, aminek a középpontja `(-a/2;0)`, a sugara pedig `a/2`.
Ha max közepes matekos vagy, akkor ez pont elég. Valójában viszont nem teljesen jó, mert arra is kell gondolni, hogy az `a` szám lehet negatív is. Az `(a/2)^2` akkor is pozitív, tehát ez kör egyenlete, de a sugár nem lehet negatív! Valójában azt kell csinálni, hogy a jobb oldalból gyököt kell vonni, az a sugár, aztán négyzetre kell emelni, hogy `r^2` legyen belőle.
`r=sqrt((a/2)^2)`
Valami négyzetének a négyzetgyökéről azt kell tudni, hogy az nem valami, hanem valami abszolút értéke:
`r=|a/2|`
Vagyis ez egy olyan kör, aminek a középpontja `(-a/2;0)`, a sugara pedig `|a/2|`.
0