Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Segítenétek?! SOS!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2054
Egy derékszögű trapéz egyik alapjának hossza 5 cm-rel nagyobb a másik alap hosszánál. A trapéz rövidebb szárának hossza 12cm. Mekkora a húrtrapéz kerülete, ha területe 210cm2?

Kérlek mindent írjatok le hogy hogy számoltátok ki minden adatot! Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Hát alapból félreérthető a kérdés, mert az elején egy derékszögű trapézról beszélnek, aztán meg a húrtrapézt kérdezik...a kettő nem ugyan az. De ha a kérdés a derékszögű trapézra vonatkozik akkor itt a megoldás.

Felrajzolunk egy trapézt, aminek az egyik szöge 90°. elnevezzük oldalait: "a"; "b"; "c"; "d" betűkkel. "a" és "c" egymással szemben vannak, ők az alapok, "a" a kis alap; "c" a nagy alap. Tudjuk, hogy a "x" hosszúságú, "c" pedig 5 el több, azaz x+5 cm. Valamint azt is tudjuk, hogy b és d egymással szemben van. "b" ismeretlen, "d" 12 cm. A kerület a kérdés, ehhez hiányzik a "b" adatunk, és az "x" adat. Az egyik magasság (a 90°nál) be van húzva. Húzzuk be a másik oldalt is, így egy négyzetet kapunk, aminek a "túlsó" oldalán egy háromszög van. Ebből a háromszögből kitudjuk számítani a b oldalt, hiszen ismerjük a szöget, és hogy az egyik befogója 5 cm. (Hiszen ha egy téglalapot kaptunk, akkor annak szemközti oldalai egyenlő hosszúságúak, tehát alul felül x-et kapunk, és az x+5 ből az x lejött, tehát marad az 5 centi. Tehát a következő háromszög áll fent: alapja 5 cm, alapjánál derékszög van. Tudjuk a magasságot, 12 cm. Ebből pitagorasz tételével megkapjuk, hogy b=13. Továbbá ki kell számítanunk az x-et, amit a terület képletből meghatározhatunk. ((a+c) x m)/2 . A képletbe behelyettesítve: ((x+(x+5) x 12)/2=210 Ebből x=15. Kerület= a+b+c+d=15+20+13+12=60(cm).
1