Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki elmagyarázná a 3.feladatot? Valószinusegszamitas

437
Mit jelentenek azok az esemenyek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
valószinüségszámíás
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Jelölések:

- `barX` a tagadás, azt jelenti, hogy `bb"nem"\ X`, vagyis az `X` esemény nem következik be. Pl. b) azt jelenti, hogy "nincs beszállítás a piros szalagon".

- `X+Y`, más jelöléssel `X uu Y` a két esemény uniója; azt jelenti, hogy `X\ bb"vagy"\ Y`, vagyis a kettő közül legalább az egyik (vagy `X`, vagy `Y`, vagy mindkettő) bekövetkezik. Pl. a) szavakkal: "van beszállítás a piros vagy zöld szalagon vagy mindkettőn".

- `XY`, más jelöléssel `X nn Y` a két esemény metszete, azt jelenti, hogy `X\ "és"\ Y`, vagyis a két esemény egyszerre bekövetkezik. Pl. e) "van beszállítás a piros és zöld szalagon is".

Keverve a tagadással pl. d) `MbarK` másként `MnnbarK`: "van beszállítás a piros szalagon, de nincs a zöldön".

Vagy a g)-nél: `bar(MK)` egyszerre van végighúzva a vonal. Ez azt jelenit, hogy először van a metszet, utána a tagadás: `bar(M nn K)`. Vagyis szavakkal: "nem igaz az, hogy a piros és a zöld szalagon is van beszállítás".

A h) is hasonlóan megy: "nem igaz az, hogy vagy a piros, vagy a zöld, vagy mindkét szalagon van beszállítás". (Teljesen máshogy fogalmazva: "sem a piros, sem a zöld szalagon nincs beszállítás". De ez már csak következtetés az előzőből.)

- `X-Y`, más jelöléssel `X\ \\\ Y` a két esemény különbsége, azt jelenti, hogy bekövetkezik az X, de nem következik be az Y. (Ha belegondolsz, ez ugyanaz, mint `XbarY`) A c) ugyanazzal a szöveggel fejezhető ki, mint a d)

Végülis csak az f)-et nem csináltam meg, de az már csak megy önállóan ....
0