Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 7

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1043
Két szám különbsége 5. Ha összegük négyszereséből kivonjuk a különbségüket 55-öt kapunk. Melyik ez a két szám? (Ellenőriud is!) Köszi előre is a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a kisebbik szám x, ekkor a másik szám csak x+5 lehet, mivel ezek különbsége lesz 5.

Összegük: x+(x+5)=x+x+5=2x+5
Négyszerese: 4*(2x+5)=8x+20
Ebből kivonjuk a különbségüket, ami 5: 8x+20-5=8x+15
Eredménynek 55-öt kell kapnunk: 8x+15=55, ezt az egyenletet kell megoldanunk. Megoldása: x=5, ekkor a másik szám 10. Az ellenőrzés rád marad.
Módosítva: 8 éve
0