Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni??Nem értem,valaki elmagyrázza??!!Köszönöm

Főoldal » Általános iskola » Fizika
941
Egy transzformátor primer tekercsnek menetszáma 750, szekunder tekercsének menetszáma 1500. A primer terkercsen 230 V feszültség hatására 2,5 A erősségű áram halad át.Számítsd ki a szekunder tekercs feszültségét,áramerősségét,és a teljesítményeket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A transzformátornál ha az egyik oldalnak dupla annyi menete van, mint a másik oldalnak, akkor a dupla akkora menetszámnál dupla akkora lesz a feszültség. (Nem csak duplára van így: ha 3-szor annyi a menetszám valamelyik oldalon, 3-szor annyi lesz a feszültség is. Ha negyed annyi a menetszám, akkor negyed annyi lesz a feszültség is. stb.)

Tehát annyit kell megjegyezni, hogy a FESZÜLTSÉG lesz arányos a menetszámmal.

Vagyis most mivel a szekunder oldalon dupla annyi ment van (`1500=2·750`), a szekunder oldal feszültsége is dupla annyi lesz, tehát `2·230\ V=460\ V`.

A másik, amit meg kell jegyezni, az az, hogy a két oldalon a teljesítmény azonos!
A primer oldalon a teljesítményt ki tudjuk számolni, mert ott tudjuk a feszültséget is meg az áramerősséget is: `P_"primer"=U_"primer"·I_"primer"=230\ V·"2,5"\ A=575\ W`

A másik oldalon most már tudjuk a feszültséget (mert dupla annyi lett, mint a primer oldalon), a teljesítmény pedig megegyezik:
`P_"szekunder"=U_"szekunder"·I_"szekunder"`
`575\ W=460\ V·I_"szekunder"`
Ebből már ki tudod számolni az áramerősséget.
0