Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat súlyokkal, Sürgős!

Főoldal » Középiskola » Matematika
629
Van 4 súly
Közülük az össez lehetséges párosítást lemérték
6 eredmény teírtak, azoban csak 5 olvasható
12 18 26 28 [nem olvasható] 34
Mekkora a hatodik pár tömege?

(A Súlyokat párokban mérték)

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A súlyok a következő jelölést kapják: A, B, C, D.
A méréseket párokban végezték: A + B, A + C, A + D, B + C, B + D, C + D.
A mérések eredménye: 12, 18, 26, 28, 34 (?), X (keresett érték).
A + B legyen egyenlő az első értékkel => A + B =12. A + C legyen egyenlő a második értékkel => A + C =18
Ha a két egyenletet kivonom egymásból (A+C)-(A+B)=18-12 => C-B=6!
Most veszem a B+C=26 és a most kijött C-B=6 egyenleteket. Az egyenletek mindkét oldalát összeadva: (C-B)+(B+C)=6+26. Rendezve az egyenletet 2C=32 => C=16. Ebből már megkapjuk A és B-t. A+C=18 (lásd fentebb) =>A+16=18 =>A=2! B+C=26 =>B+16=26 => B=10!
B+D=28 => 10+D=28 => D=18!
C+D=34(?) => 16+18=34(?) => 34=34 (!) most már biztos, hogy az ötödik eredmény 34!
A+D=X =>2+18=X => X=20!
A keresett mennyiség 20!

Ui: Bocs csak miután elküldtem az eredményt láttam, hogy a 28 volt kevésbé olvasható és nem a 34. De a levezetés mutatja, hogy az eredmény ígyis-úgyis kijön :)
Módosítva: 8 éve
0