Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Help!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
595
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Jobb oldalon négyzetre emeltem hogy eltüntessem a gyököt.
Kifejtve egy másodfokút kaptam.
A másodfokú egyenlőtlenséget megolvas azt kaptam hogy x<-2 vagy x>1
A megoldás módszerét itt találod:
https://www.youtube.com/watch?v=-qqu5ltaEH0&t=388s
https://www.youtube.com/watch?v=YoM0xXvvEY0
0

Egyrészt a gyökjel alatt nem állhat negatív szám, tehát:

3+x≥0, tehát x≥-3

Másrészt a gyökös kifejezés értéke biztosan 0 vagy pozitív, így ha a bal oldal értéke negatív, akkor biztosan nem lesz megoldás, így hát annak is legalább 0-nak kell lennie:

x+1≥0, tehát x≥-1

Összevetve a két kikötést, az egyenlőtlenség értelmezési tartománya (ahol mindkét kikötés egyszerre teljesül): x≥-1. Ezen a halmazon mindkét oldal pozitív, így már nyugodt szívvel négyzetre lehet emelni, és innentől ugyanaz a megoldás, mint amit fentebb leírtak, azonban az x<-2-es megoldás nem fog megfelelni a kikötésnek, így csak az x>1 lesz az egyenlőtlenség megoldáshalmaza.
0