Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék

Főoldal » Általános iskola » Kémia
5443
Tömegszázalékot hogy kell kiszámolni? Oldat tömegèt oldott anyag t, oldószer tömegèt ki tudom, de a tömeg %-ot nem!

Feladat:
250 g oldat tömeg 6% tömeg és akkor mennyi a oldott anyag , oldószer?

5g o.a 10% (mennyi a oldat tömege és mennyi a oldószer tömege)

294 g oldószer 2% (mennyi az oldat, oldott anyag? )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, #tömegszázalék, fontos, általános, iskola, holnaprakell, holnapra, kell, es, nem
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Erre van szükséged?
1

Szia! Nézzük csak!

a., Az oldat (pl sósvíz) tömege 250 g, és 6 tömegszázalékos. A tömegszázalék ügye azt mutatja meg, hogy egy adott tömegű oldat hány százaléknyi ( azaz hány századnyi) oldott anyagot tartalmaz. Logikusabb megközelítéssel élve megmutatja, hogy 100 g oldat hány g oldott anyagot tartalmaz.
Hogy kiszámoljuk, mennyi oldott anyagunk van (pl. só), a tömegszázalékot át kell váltani századba, azaz el kell osztani 100-zal (hiszen visszafele meg szorzod százzal), ilyenkor 0,06-ot kapsz. Ez pedig már egy arányszám, mellyel meg kell szoroznod az oldat tömegét, 250*0,06=15 g. Ha inkább a logikusabb módszert használnánk, akkor a következő módon járunk el. A 6%-os oldat azt jelentik, hogy 100 g oldatban 6 g oldott anyag van. 250 g-ban tehát 2,5-ször annyi, azaz 2,5*6=15 g. Mindegyik megoldás jó, ugyanazt kapod eredményül.
Az oldószer tömegét pedig úgy kapod meg, hogy kivonod az oldat tömegéből az oldott anyagét: 250-15=235 g (hiszen az oldat oldószerből és oldott anyagból áll).

b., Ismét két megoldás van, de inkább a számolósat válasszuk, jelen esetben pedig írjuk fel az egyenletet:

tömegszázalék=oldott anyag/oldat*100

Esetünkben: 10=5/x*100
Ismét eljött a pillanat, mikor érdemes elosztani 100-zal, ilyenkor ezt kapjuk:

0,1=5/x, azaz ebből átrendezve: x=5/0,1=50.
Tehát az oldat tömege 50 g, így az oldószeré 50-5=45 g.

c., Ilyenkor, mikor nem ismerjük sem az oldat tömegét, sem az oldott anyagét, mégis tömegszázalékkal fenyegetőzik, érdemes csalni egy kicsit. Mégpedig azt, hogy kiszámoljuk az oldószer tömegszázalékát. Hiszen ha az oldat 2%-os az oldott anyagra nézve (pl. sóra), akkor 100-2=98%-os az oldószerre nézve (vízre). Így pedig már fel tudjuk írni a következő egyenletet (mely ugyan az, mint az előbb, csak a csalás miatt az oldott anyag az oldószer lesz. Olyan, mintha az oldószert oldottuk volna az oldott anyagban):

98=294/x*100

Ismét leosztva 100-zal:

0,98=294/x, melyből: x=294/0,98=300 g.

Tehát az oldat tömege 300 g, így az oldott anyag tömege 300-194=6 g.

Remélem segítettem.
2