Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rombusz

Főoldal » Középiskola » Matematika
2808
Egy rombusz egyik átlója 20 cm, oldala 17 cm. Mekkora a másik átlója, a rombusz területe és kerülete ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A két átló 4 derékszögü háromszögre bontja a rombuszt.
10²+x²=17²
100+x²=289
x²=189
x=13,75
Másik átló: 2*13,75=27,5cm
K=4*17=68cm
T=4*(a*b/2)=4*(13,75*10/2)=4*68,75=275cm²
0

Mivel a rombusz minden oldala 17 így a kerületet már ki is számoltad k=4a. Tehát K=4*17.
Mivel a két átló merőlegest zár be egymással, egy ábrát rajzolva egy derékszögű háromszöget kapsz amelynek ismered az egyik befogóját ami a megadott átló fele, vagyis 10, a másik az átfogója lesz ami 17. Pitagorasz tétellel kiszámolod a másik befogót ami a keresett átló fele lesz.
13,7477 lesz a befogó, vagyis a keresett átló fele. Ennek a kétszerese ugye az átló: 27,4955.
T=(ef)/2 vagyis a két átlónak a szorzata per kettő ami 274.955. :D
0