Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Helyes-e a Riemann közelítő összeg?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
786
f(x) = x^3 függvény alsó és felső integrálközelítő összegét kell megadni [0, 1] intervallumon úgy, hogy 4 részre van felosztva.
Nekem az alábbiak jöttek ki, nem tudom helyes-e:
3
i^3/4^4
i=0

4
i^3/4^4
i=1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Majdnem jó.
Az 5 határpont az `x={0, 1/4, 2/4, 3/4, 4/4}`, amit úgy lehet általánosan felírni, hogy `x_i=i/4`. Ezért a szumma ez lesz:
`sum_(i=0)^3 x_i^3=sum_(i=0)^3 (i/4)^3=sum_(i=0)^3 i^3/4^3`
a felső meg persze:
`sum_(i=1)^4 i^3/4^3`
Módosítva: 8 éve
0