Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
588
Határozzuk meg az “a” eleme R számot úgy hogy az A(1;3) B(2;5) C(-2;a) pontok kollienarisak legyenek:
f:R->R; f(x)=ax+b
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
függvény, valós, számok, pontok, kollienaris
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Vagyis egy egyenesen legyenek,

Gyors megoldás fejben:
Az A-ból B-be úgy lehet menni, hogy 1-et megyünk jobbra és 2-t felfelé.
Az A-ból C-be pedig 3-at kell balra menni. Az azt jelenti, hogy 3·2-t megyünk közben lefelé, vagyis `a=3-3·2=-3`
Ugye látod, hogy miért?

Lassabb megoldás:
Fel kell írni az A és B ponton átmenő egyenes egyenletét, csináld meg.
Aztán ki kell vele számolni, hogy x=-2 esetén mennyi az y (vagyis f(-2))
1