Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás, egyetemi elmélet

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
641
Sziasztok!

Az egyik kérdést, ami erre vonatkozott, véletlenül lezártam.
Így most ebben az új kérdésben reflektálnék vissza arra, mivel még kérdéseim merültek fel a kérdéssel kapcsolatban.

Az előző kérdésem linkje:
https://ehazi.hu/q/15252
Itt el tudjátok olvasni, hogy mi volt a kérdés, és mi a válasz rá.
A válasz segített, de maradtak kérdéseim.


Szóval a kizárás az, ha az események valószínűsége 1.
Tehát ha 2 esemény valsége összeadva nem 1, akkor 100%, hogy nem kizáróak?
Mi ezt írtuk fel órán a kizárás fogalmához:
"Egymást kizáró események A és B, ha a szorzatuk lehetetlen esemény -> A*B=0".
Ennyit, és nem mást. Viszont volt egy másik fogalom, ami nem a kizárás már, de szerepel benne ez a "biztos valség" dolog, de mi a kizárásnál ezt nem írtuk fel. Ez biztosan így van, hogy a valségük 1, csak és kizárólag akkor kizáróak? Ha úgy teljesül az A*B=0, hogy P(A)+P(B) NEM 1, akkor mivan?

Teljes eseményrendszer fogalma:
"Az A1, A2,....,An (közülük egyik sem lehetetlen) teljes eseményrendszert alkotnak, ha:
1.) Páronként kizárják egymást (Ai * Aj = 0)
2.) Összegük kiadja a biztos eseményt (A1+A2+...+An=H , ahol H = biztos esemény)
Nem ezzel lett összekeverve a kizárás fogalma az előző kérdésem válaszánál?

Továbbá volt szó a Függetlenségről az órán, de nem teljesen világosodtam meg.
Ezt írtuk le hozzá:
"Ha A és B független --> P(A*B) = P(A) * P(B) , HA P(A) > 0 ÉS P(B) > 0. Ez esetben NEM KIZÁRÓ.

Ha A és B független és P(A) vagy P(B) nulla, akkor --> kizáró esemény."

Szóóóval még mindig össze vagyok zavarodva, hogy mi mit jelent.
Biztosan jó a válasz, amit az előző kérdésemre kaptam?
És akkor Ha A*B=0, de nem 1 a valségük, akkor mivan pontosan?

Köszönöm a választ előre is!
Biztosan kicsit "össze-visszára" sikeredett megírnom a kérdést, de ennek az az oka, hogy eléggé el vagyok veszve most :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyetem, valószínűségszámítás, függetlenség, kizárás
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Szerintem azért zavarodtál bele, mert az előző kérdésedre adott válasz teljesen rossz volt. Azt felejtsd el. Ha az már nem zavar, csak azt figyeled, hogy az órán mi volt, és akkor is lesznek kérdéseid, azokat tedd fel.
0

"Tehát ha 2 esemény valsége összeadva nem 1, akkor 100%, hogy nem kizáróak?"
Ez csak akkor igaz, ha csupán 2 lehetséges esemény van. Ha több is lehet, akkor már nem igaz.

"Mi ezt írtuk fel órán a kizárás fogalmához: Egymást kizáró események A és B, ha a szorzatuk lehetetlen esemény -> A*B=0".
Ez így van. És ez igaz akkor is, ha az eseményrendszer 2 elemű, meg akkor is, ha nagyobb.

Tehát pl. egy darab kockadobásnál 6 esemény lehetséges. Mind kizárja a másikat, mert nem lehet, hogy amit dobtunk, az egyszerre 1-es is meg 2-es is. P("1 van rajta")+P("2 van rajta") = 2/6, nem pedig 1, de P("1 van rajta" * "2 van rajta")=0. A 6 lehetőség viszont teljes eseményrendszert alkot.

Ha pedig olyan dobókockád van, hogy minden lapja más színű, akkor az, hogy a dobás "piros", meg az, hogy "1 van rajta", az nem feltétlenül kizáró események. Viszont a 6-féle "x van rajta" esemény továbbra is teljes eseményrendszert alkot.
Módosítva: 8 éve
0