Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Erők, forgatónyomaték

Főoldal » Középiskola » Fizika
618
Egy deszka a 2 végénél van alátámasztva egy-egy ékkel. A deszka tömege m; a deszkán áll egy kőműves, akinek tömege M; A deszka jobb vége és a kőműves közötti távolság d; a deszka hozza l;

m= 20kg
M= 80kg
d= 1,5m
l= 6m

Az ábra elég ronda lett, de hátha segít.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Most nézem, lemaradt a kérdés.

Mekkora erő nyomja a két éket?
0

A teljes súly az `(m+M)g`, ez lefelé hat.
Ezt kell megtartani, tehát ha a bal oldali ék `F_1` erővel, a jobb oldali meg `F_2` erővel tart (mindkét erő felfelé irányú egyébként), akkor
`F_1+F_2=(m+M)g`
Ha ez teljesül, akkor már az erők eredője nulla, tehát a testek nem kezdenek el egyenes vonalban gyorsuló mozgást végezni, de még lehet, hogy elfordulnak.

Most jön a forgatónyomaték:
Semmilyen pont körül nem fordul el a rendszer, tehát bármely pontra nézve ha felírjuk a forgatónyomatékok eredőjét, nullát kapunk.
Írjuk fel mondjuk a jobb oldali ékre nézve.

Az `M` tömeg súlya `M·g`, erőkarja `d`, ez "lefelé" forgat (pontosabban óramutató járásával ellentétes irányban)
Az `m` tömeg súlya `m·g`, erőkarja a deszka közepe, `ℓ/2`, ez is "lefelé" forgat
Az `F_1` erő erőkarja `ℓ`, ez "felfelé" forgat (pontosabban óramutató járásával megegyező irányban)
Az `F_2` erő erőkarja 0, ezért ez nem forgat.

Az egyik illetve másik irányban forgató forgatónyomatékok meg kell egyezzenek:
`M·g·d+m·g·ℓ/2=F_1·ℓ`

Ebből az egyenletből kijön `F_1`, az elsőből meg aztán `F_2`
Módosítva: 8 éve
1