Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora erővel? (Sürgős)

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1222
Mekkora erővel lehet egy 4köbdeciméter térfogatú 3N súlyú teljesen a viz alatt tartani? Pviz= 1 g/köbcenti
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika labda sürüség newton erő pascal
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Az ugye nem P, hanem `ρ` (ró)? Vagyis a víz sűrűsége...

Előszöt váltsuk át a sűrűséget olyan mértékegységben, amiben dm³ van, mert a feladatban is dm³ a térfogat:
`ρ_"víz"=1g/"cm"^3= 1 (kg)/"dm"^3`
Ez azt jelenti, hogy 1 dm³ víz tömege 1 kg.

Ha ez nem tiszta, olvasd el még egyszer az előző két sort.

Remélem betanultad a mondókát:
"Miden vízbe mártott test
a súlyáből annyit veszt,
amennyi az általa
kiszorított víz súlya"

- A test, amit vízbe mártunk, 4 dm³ térfogatú. Akkor mennyi vizet szorít ki?
`V_"víz" = ...\ "dm"^3` írd le.

- Mennyi a kiszorított víz súlya? Ha mondjuk azt válaszoltad az előző kérdésre, hogy 4 dm³ a kiszorított víz térfogata, és tudjuk, hogy 1 dm³ víz tömege 1 kg, akkor 4 dm³ tömege mennyi?
`m_"víz"=...\ "kg"`

A képlet egyébként ez:
`m_"víz"=V_"víz"·ρ_"víz"`
de könnyebb józan paraszti ésszel kiszámolni, ahogy pár sorral ezelőtt mondtam.

- A kiszorított víz súlya még mindig nincs meg, csak a tömege.
`F_"víz"=m_"víz"·g=...\ N`
Azt ugye tudod, hogy `g=10 N/"kg"`

Hogy is van a mondóka? "...a súlyáből annyit veszt, amennyi a ... kiszorított víz súlya"
Vagyis a súlyából, ami `3\ N` a feladat szerint, ki kell vonni a víz súlyát, amit kiszámoltál.
`F=F_"test"-F_"víz"=3\ N-...\ N=...\ N`

Ennyi lesz a "minden vízbe mártott test" súlya, vagyis ekkora erővel kell tartani.

Ha ez pozitív szám, akkor tényleg tartani kell a testet. De ha ez a csökkentett súly negatív, akkor fel akar magától jönni a levegőre, ezért erővel lent kell tartani. Ha negatív jött ki neked, akkor vegyed az abszolút értékét (magyarul hagyd el az előjelet), akkora erővel kell lenyomni.
1