Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyomás

Főoldal » Középiskola » Fizika
990
A palackba zárt gáz nyomása 27 ⁰C-on 90 kPa. Mekkora a gáz nyomása, ha 50 ⁰C-ra melegítjük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
p1=90 kPa= 9*10⁴ Pa
T1=27°C=300K
T2=50°C=323K
p2=?
Használjuk Gay-Lussac 2. törvényét:
p1/T1=p2/T2
Ezt rendezzük úgy, hogy megkapjuk a keresett mennyiséget:
T2*p1/T1=p2
323K*(9*10⁴)Pa/300K=p2
9,69*10⁴Pa=p2
Vagyis 9,69*10⁴ Pa a nyomás a 2. állapotban.
Módosítva: 8 éve
0