Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szilárd testek hőtágulása

Főoldal » Középiskola » Fizika
1734
Az 1 dm³ térfogatú 20⁰C hőmérsékletű alumíniumból készült kockát hány ⁰C-ra kell lehűteni, hogy térfogata 1 cm³-rel csökkenjen? (β=7,2×10ⁿ 1/⁰C) ((ⁿ=-5))
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
V=1dm³=10^-3m³
T=20°C
ΔV=1cm³=10^-6m³
β=7,2*10^-5*1/°C
ΔT=?
ΔV=β*V*ΔT
egyenletrendezés az ismeretlen meghatározásával:
ΔV/β*V=ΔT
10^-6m³/7,2*10^-5*1/°C*10^-3m³=ΔT
13,89°C=ΔT
Az eredeti hőmérsékletből kivonva a változás nagyságát, megkapjuk az elért hőmérsékletet:
20°C-13,89°C=6,11°C
6,11°C-ra hűlt le a test.
0