Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Reakcióhő kiszámítása! Exoterm vagy endoterm?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1487
A képződéshők ismeretében számítsd ki az alábbi reakció reakcióhőjét! Állapítsd meg, hogy exotermek vagy endotermek-e a folyamatok!
1) 2Ca(sz) + O2 = CaO(sz)
2) Fe2O3(sz) + 3C(sz) = 3CO (g) + 2Fe (sz)
3) 3 S (sz) + KClO3(sz) = 3SO2 (g) + 2KCl (sz)
Valaki elmagyarázná,hogyan kell megoldani! Nagyon köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Azt kell hozzá tudni hogy az elemeknek 0 a képződéshőjük.
Ehhez van egy Hess tétel aminek az a lényege hogy a termékek képződéshőinek összege - a kiindulási anyagok képződéshője. Illetve nagyon fontos hogyha valahol 2 mol van pl akkor annak az anyagnak a képződéshőjét meg kell szorozni a mol-lal hiszen a képződéshőket 1 molra szokták megadni.
Ha pozitív a szám amit eredménynek megkapsz akkor a reakció endoterm illetve ha negatív előjelűt kapsz akkor az a reakció exoterm.
Módosítva: 8 éve
0