Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat másodfokú egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1353
Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 9. Ha a számjegyeket felcseréljük, és az így kapott számot az eredetivel megszorozzuk, szorzatul 2268-at kapunk. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egyenlettel meg lehet oldani. Ugye tudod, hogy kétjegyű a szám és számjegyeinek összege 9. Tehát a tízes helyiérték az x ésaz egyes a 9-x (vagy fordítva). Ebből fel tudod írni, hogy a szám 10x+9-x=9x+9
Ha felcseréljük a számjegyeit akkor a tízes lesz a 9-x, az egyes az x. A szám pedig 10 ·(9-x)+x=90-9x
Ebből felírható egyenlet:
(9x+9)(90-9x)=2268
810x-81x^2+810-81x=2268
729x-81x^2+810=2268 /-810
729x-81x^2=1458 /:729
x-81/729x^2=2
x=3 jön ki
Így az eredeti szám lett 9·3+9=36
A felcserélt pedig 90-9·3=63
0