Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derékszögű háromszög (magasság- és befogó-tétel)

Főoldal » Középiskola » Matematika
1395
Egy derékszögű háromszögben:
a=5cm m_c=?
b=12cm c=?
p=?, q=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, magasságtétel, befogótétel
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ezekből az adoatokból csak Pitagorasz-tétellel és a háromszög területképletével is el lehet jutni a megoldásokhoz.
1

Először kiszámolod az átfogót Pitagorasz-tétellel:

5² + 12² = c², erre 13=c adódik.

Most számold ki a háromszög területét két módon:

T=a*b/2=5*12/2=30 cm²
T=13*m/2, értelemszerűen ezek egyenlőek:

30 = 13*m/2, ennek megoldása
60/13 = c.

Ha p az a befogó merőleges vetülete, akkor a derékszögű háromszögön belül egy kisebb derékszögű háromszög található, melynek átfogója a, így Pitagorasz tétele szerint:

(60/13)² + p² = 5², ennek megoldsáa p=25/13

Mivel c=p+q, és c és p értéke is megvan, így q értékét is könnyedén megkapjuk egy egyszerű kivonással.
1