Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kocsik ütközése

Főoldal » Középiskola » Fizika
589
Valaki a menetét írja le! Köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Kezdetben a lendületek:
- Első kocsié jobbra `m_1 ·v_1=3m·2\ egység`
- Második kocsié balra `m_2 ·v_2=2m·5\ egység`
Ellenkező az irányuk, ezért az eredő lendület a két lendület különbsége:
`10m\ egység-6m\ egység=4m\ egység` balra
Ez az eredő lendület akkor, amikor még messze vannak egymástól, és a lendületmegmaradás törvénye szerint ugyanekkora kell legyen a lendület az ütközés után is.

Az ütközés rugalmatlan, ennyi van odaírva. Valószínű azt is mondta a tanár, hogy a kocsik összeragadnak, úgy mozognak tovább. Az a leginkább rugalmatlan ütközés, amikor teljesen összeakadnak... Rugalmatlan akkor is, ha nem ragadnak össze, csak deformálódnak, de akkor több információ kellene a feladathoz. Szóval inkább feltételezem, hogy teljesen összeragadnak.

Van tehát egy ekkora tömegű összeolvadt kocsi:
`m_1+m_2=5m`

ami `4m\ egység` lendülettel rendelkezik, vagyis:
`5m·v_3=4m\ egység` balra
`v_3=4/5 egység`

Vagyis az összeolvadt kocsi balra fog `4/5 egység` sebességgel haladni.
0