Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
516
ezt nem igazán értem
15x^2-7y^2=9
x,yEZ
Hogyan lehet bebizonyítani hogy nincs olyan egész természetes szám amire kijön ez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`15x^2-9=7y^2`
Mivel a bal oldal 3-mal osztható, a jobb oldalon is kell 3-as prímtényezőnek lennie. Vagyis `y` osztható `3`-mal, ezért `y^2` osztható `9`-cel. Páros darab 3-as prímtényező van a jobb oldalon, páros kell legyen a bal oldalon is. Vagyis `x` is osztható kell legyen 3-mal.

Legyen tehát `x=3u` és `y=3v`:
`15·9u^2-9=7·9v^2`
`15u^2-1=7v^2`
`15u^2=7v^2+1`

A bal oldal megint osztható 3-mal, nézzük a jobb oldalt:
`7v^2+1=`

- Ha `v=3w`:
`7·9w^2+1` nem osztható 3-mal, nem jó.

- Ha `v=3w+1`:
`7·(9w^2+6w+1)+1=3(7·3w^2+2w)+8` nem osztható 3-mal, nem jó.

- Ha `v=3w+2`:
`7·(9w^2+12w+4)+1=3(7·3w^2+7·4w)+29` nem osztható 3-mal, nem jó.

Más lehetőség nincs, vagyis nincs megoldás.
0