Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérhetnék teljes levezetést?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1572
Tibi mozilátogatást szervez a barátaival, a mozi előtt egy kávézóban találkoznak. Az ábra azt mutatja, hogy a megjelentek közül ki kit ismer.

a, Akik nem ismerik egymást, azok a kávézóban kézfogással bemutatkoznak egymásnak. Hány kézfogásra kerül sor?

b, Le tudnak-e ülni a kávézóban egy kerek asztal köré úgy, hogy mindenki mellett egy-egy régi ismerőse ül?

c, Ha a moziban, egy sorban véletlenszerűen leülnek, mennyi lesz annak a valószínűsége, hogy Tibi két lány között ül majd?

mellékelt ábra :
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
nem, értem
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
a) Magyarul az a kérdés, hogy hány élt lehet még behúzni a gráfba. Ha behúzzuk az összes lehetséges élt, akkor egy 6 csúcsú teljes gráfot kapunk. A 6 csúcsú teljes gráf éleinek szám (6*5)/2=15, ebből van behúzva 7, tehát még 8 hiányzik, ennyi kézfogás történt.
(Maga a feladat úgy is megoldható, hogy behúzogatod a maradék éleket és leszámolod).

b) Ha mindkét szomszédja ismerős kell, hogy legyen, akkor a válasz nem, mivel Antinak csak 1 ismerőse van, így 2 ismerőse nem tud melléülni. Ha csak az kell, hogy legalább az egyik szomszédja ismerőse legyen, akkor megoldható: Anti-Tibi-Linda-Dani-Kati-Bianka. Ha viszont az kell, hogy páronként legyenes ismerősök, vagyis mindenki mellett pontosan 1 ismerőse ül, akkor a megoldás: Anti-Tibi-Kati-Dani-Bianka-Linda.

c) Az összes lehetőség 6!. Vegyük Tibit és a két lányt egynek, ekkor gyakorlatilag 1 csoportot és 3 személyt kell leültetnünk, ezt 4!-féleképpen tehetjük meg. A csoporton belül Tibi ül középen, mellé 3-féle személy ülhet balról, jobbról így már csak 2, tehát a csoporton belül 3*2=6-féleképpen tudnak leülni, tehát 6 csoportot tudunk megkülönböztetni, mindegyik csoporttal 4!-féle ülésrend van, tehát összesen 6*4!-féle esetben fog Tibi két lány között helyett foglalni.
Valószínűség: (6*4!)/6!=(6*4*3*2*1)/(6*5*4*3*2*1)=1/5=0,2=20%.
0

Melyik gráfra gondolsz?
0

6 csúcsú teljes gráf azt jelenti, hogy minden csúcs mindenkivel össze van kötve. Onnan lehet tudni, hogy teljes a gráf, hogy mindegyik csúcsból 5 él indul ki.
Módosítva: 8 éve
0