Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
578
Sziasztok! Valaki tudna nekem segíteni ebben a két feladatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.
Mivel ez egy két karú emelő, tudjuk, hogy a rúd akkor van egyensúlyban, ha érvényesül rá F1*k1=F2*k2 egyenlet. Azaz a k1 a bal oldali kar(35cm) F1 pedig a nagy M súly által kifejtett erő(,ami F=m*a-> F1=7*10 F1=70N). Ugyan ezt kell kiszámítani jobb oldalt, csak ott hiányzik az F2, viszont a k2-t tudjuk( 100 cm)
Ez alapján: 70*35=100*F2 --> (70*35) / 100 = F2 --> F2= 24,5 N. (Ez körülbelüli érték, ugyanis a nehézségi gyorsulás nem kereken 10)

2.
Az előző feladat alapján ugyan ez a séma elmondható, csak csigáknál. Az energia megmaradás törvénye alapján tudjuk, hogy lehet, hogy kevesebb erőt kell kifejtenünk a tömeg felemelésére, viszont akkor több utat kell megtenni. Ekkor jön képbe a sugár.
Tehát ha R/r= 1,7-el akkor M/m=1,7 azaz R/r=M/m=1,7
Behelyettesítve: 7/m=1,7--> m2=4,12kg.

0