Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Miért 0,5-el szorzunk?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1440
"Nyelvtudásomat új szavak megtanulásával fejlesztem. Az első napon, hétfőn nyolc új
szót tanulok, a hét további napjain, péntekig naponként hárommal többet, mint az
előző napon. A szombat és a vasárnap az ellenőrzés, a felmérés napja,- ekkor veszem
észre, hogy sajnos a szavak ötödét elfelejtem.
a) Hány új szót tudok egy hét elteltével? "
Ez a feladat,és a megoldókulcsban így számolják ki:
". a)
8 + 11 + 14 + 17 + 20 = 70 szót tanulok az első héten,
70·0,8 = 56 új szót tudok egy hét elteltével
Nem 5-el kellene osztani,hisz egy ötöde?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az volt a kérdés, hogy mennyi szót tud, és nem az, hogy mennyit nem. A megoldókulcs logikája az, hogy ha az 1/5 részét elfelejti, akkor értelemszerűen a 4/5 részét nem, tehát a tanult szavak számát 4/5=0,8-del kell megszorozni, hogy a megtanult szavak számát kapjuk.
Úgy is lehet számolni, ahogyan te gondolod, vagyis kiszámoljuk az összeg 1/5 részét, ekkor viszont az elfelejtett szavak számát kapjuk, tehát ezt az egészből le kell még vonni.
1