Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
562
Valaki meg tudná nekem mondani hogy hogyan kell kiszámolni a kamatos kamatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A kamatos kamat képlete:

tn = A*(1+q/100)ⁿ, ahol

-A az alaptőke
-q a kamatláb
-n az eltelt időegységek (pl. napok, hónapok, évek) száma.

A képlet nélkül is kiszámolható (bár nagyobb számok esetén igencsak hosszadalmas), ehhez csak az általános iskolában tanultakat kellene elővenni, például:

Ha beteszünk a bankba 100.000 forintot havi 2%-os kamatra, akkor 3 hónap múlva mennyi pénz lesz a számlán?

A kamatozás úgy működik, hogy az aktuális tőke adott százalékát kiszámolják, és azt hozzáadják. Esetünkben 100.000 forint az aktuális tőke, ennek 2%-a 100.000*(2/100)=2.000 forint, tehát a számlán 1 hónap múlva 102.000 forint lesz található.
A következő hónapban már a 102.000 forinttal számolunk, ennek 2%-a 102.000*(2/100)=2040, így 104.040 forint lesz a számlán.
A harmadik hónapra: 104.040*(2/100)=2080,8, így 106.120,8 forint lesz (az ilyen feladatoknál nem foglalkozunk a kerekítésekkel, mivel azok nagyban megnehezítenék a számolást).

A fenti képlet ezzel a gondolatmenettel könnyen megkapható, ha szeretnéd, levezetem.
0

Nagyon szépen köszönöm!
0