Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számításos feladatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
692
Segítségeteket kérem
Mi a képlete és neve annak az alkánnak melynek az oxigénhez viszonyított sűrűsége 2,25 ?
Mi a képlete és neve annak a szénhidrogénnek melyben a szén tömegrészaránya 80 és az oxigénhez viszonzított sűrűsége 0,9375 ?
Hogyan kell ezeket megoldani ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
> Mi a képlete és neve annak az alkánnak melynek az oxigénhez viszonyított sűrűsége 2,25 ?

Alkán: `C_nH_(2n+2)`
Oxigén: `O_2`

Moláris tömegek:
`M(O_2)=32\ g/(mol)`
`M(C_nH_(2n+2))=14n+2\ g/(mol)`

Eddig ugye tiszta?

Ennyit tudunk alapból. A sűrűség hogyan jön mindehhez? A kulcs felismerés az, hogy minden gáz 1 moljának a térfogata ugyanakkora, mindegy, milyen gázról is van szó. Magyarul ez egyszerűen azt jelenti, hogy (adott hőmérsékleten és nyomáson) átlagosan ugyanolyan messze vannak egymáshoz a molekulák bármilyen gázban. (Ha nagyobb a nyomás, akkor közelebb kerülnek egymáshoz, ha nagyobb a hőmérséklet, akkor messzebb, de ez most mindegy...)

Vagyis ha veszünk mondjuk 1 m³-t mindkét gázból, azokban ugyanannyi darab molekula van.

A sűrűség pedig a tömegnek és a térfogatnak a hányadosa.
Ha veszünk mondjuk 1 m³ térfogatot mindkét gázból, akkor tehát a benne lévő gáz tömege arányos a sűrűséggel.

Vagyis az 1 m³ alkán tömege 2,25-szöröse az 1 m³ oxigén tömegének.
És mivel ugyanannyi molekula van mindkettőben, 1 mol alkán molekula tömege 2,25-szöröse 1 mol oxigén molekula tömegének. (Vagy ha jobban tetszik, 1 db molekulákra is gondolhatod ugyanezt.)

Ezek után be tudod fejezni?
0

> Mi a képlete és neve annak a szénhidrogénnek melyben a szén tömegrészaránya 80 és az oxigénhez viszonyított sűrűsége 0,9375 ?

Itt is a sűrűséget az előzőhöz hasonlóan tudod behozni, felhasználva azt, hogy ugyanannyi db. molekula van mindkét gáz azonos térfogatában.

A végén lesz csak különbség, mert a szénhidrogén lehet szinte bármilyen `C_nH_k` képletű dolog, és most azt tudjuk, hogy az összes `12n+k` moláris tömeg 80%-a a `12n` szén.
`(12n+k)·"0,8"=12n`
`"0,8"k=12·"0,2"n
`k=3n`

Próbáld befejezni...
2