Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Differenciálhányados

Főoldal » Középiskola » Matematika
590
írjuk fel a magedott x0 pontban az alábbi függvény differencihányadosát!
x0=7 f(x)=-2+1
Definíció szerint kell.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Mi az f(x)?
0

f(x)=-2x+1 csak lemaradt az x
0

Akkor; a differenciálhányados:

lim [(f(x)-f(x₀))/(x-x₀)],
x→x₀

Először számoljuk ki f(x₀) értékét: f(7)=-2*7+1=-13, így már csak be kell írni a kifejezések értékeit:

lim [(-2x+1-(-13))/(x-7)] = lim [(-2x+14)/(x-7)]
x→7

Ha ebből kiemelünk -2-t, akkor a -2*(x-7)/(x-7) törtet kapjuk. Mivel az x→7 miatt x≠7, ezért a nevező értéke nem 0, ezért az egyszerűsítés elvégezhető, így ez marad:

lim [-2], ennek értéke nyílván -2 lesz.
x→7
0