Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két egyenes távolsága

Főoldal » Középiskola » Matematika
2711
A feladat a következő: Számítsuk ki a következő egyenesek távolságát: y=(x/2)+3 és y=(x/2)-4. Az a baj próbáltam a pont és egyenes távolságának képletével de ha kijelölök egy pontot akkor annak a koordinátáival csak az ismeretlenek sokasítom. Ugyhogy gyakorlatilag elindulni nem tudtam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Két egyenes metszéspontját (egyenletrendszerrel) és két pont távolságát (Pitagorasz-tétellel) biztosan tudod !
0

Ha az egyik egyenesről kijelölsz egy pontot, akkor gyakorlatilag ugyanúgy fog zajlani a merőleges állítása, mint a fenti esetben, és a befejezés is.

Adok egy másik megoldást; jelöljünk ki egy pontot valamelyik egyenesről, legyen ez az elsőről a (0;3) pont. A második egyenest rendezzük x-re, csak azért, hogy ne kelljen törtekkel számolni: 2y+8=x. Ez azt jelenti, hogy az egyenes pontjai megadhatóak (2y+8 ; y) alakban, vagyis csak be kell írni egy számot az x helyére, és meg is kapjuk a pontot.

Írjuk fel a (0;3) pont és az általános alakban megadott pont távolságát a távolságképlet szerint:

 (2y+8)² + (y-3)² , a zárójelek kibontása és összevonás után:

 5y²+26y+73 , ennek a függvénynek keressük a minimumát, mivel definíció szerint két egyenes távolsága a köztük lévő távolságok közül a legrövidebb. Mivel a gyökfüggvény szigorúan monoton növő, ezért a maximum helyét nem változtatja meg (vagyis például mindegy, hogy a 9 és 4, vagy √9 és √4 viszonyát vizsgáljuk). Tehát az 5y²+26y+73 kifejezés minimuma kell. A legegyszűrr megoldás a következő; ahogyan a gyökvonás, úgy a +73 sem fogja a függvény minimumának helyét befolyásolni, így hagyjuk is el, így már csak az 5y²+26y-nal foglalkozunk. Tudjuk, hogy ez egy szimmetrikus függvény, tehát a gyökök is szimmetrikusan helyezkednek el, így számoljuk ki a gyökeit:

5y²+26y=0, kiemelünk y-t:
y*(5y+26)=0, ennek megoldásai y=0 és y=-26/5, ettől a két számtól egyenlő távolságra a -13/5 található.

Innentől a távolságot úgy kapjuk meg, hogy a  5y²+26y+73  függvéyben beírjuk y helyére a -13/5-öt.
0