Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszives segítsetek

Főoldal » Középiskola » Kémia
867
Más tárgyból is kell tanulnom és ezt nagyon nem értem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1. A redoxireakciókban elektronátmenet történik. Az az anyag oxidálódik, amelyik elektront ad le, és az az anyag redukálódik, amelyik elektront vesz fel. A folyamat az egyik anyag szempontjából oxidáció, a másik anyag szempontjából redukció.
Azokat az atomokat, ionokat vagy molekulákat, amelyek a redoxireakcióban a másik anyagot oxidálják - miközben maguk redukálódnak - oxidálószereknek nevezzük. A redukálószerek olyan anyagok, amelyek a redoxireakcióban részt vevő másik anyagot redukálják, miközben maguk oxidálódnak.

2. a) Mg + Br₂ = MgBr₂
red.szer: Mg, ox.szer: Br₂

b) 2 KI + Br₂ = 2 KBr + I₂
ox.szer: Br₂, a jód oxidálódik

c) Cu + 2 AgNO₃ = Cu(NO₃)₂ + 2 Ag
Cu oxidálódik, Ag redukálódik

d) 2 Zn + H₂SO₄ = ZnSO₄ + H₂
Zn oxidálódik, H redukálódik

3. a redoxireakcióban részt vevő másik anyag
1