Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Együttes munkavégzéssel kapcsolatos feladat.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2928
Egy tartályt az egyik csap 15 perc, a másik 20 perc alatt tölt meg. A megtelt tartály az alján lévő csap megnyitása után 10 perc alatt ürül ki. Mennyi idő kell az üres tartály megtöltéséhez, ha mindhárom csap nyitva van?

Kérlek segítsetek nekem ebben a feladatban, bővített szint és nem nagyon tudom megcsinálni. Kérlek titeket, hogy adjatok nekem egy teljes levezetett megoldást. Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. csap: 15 perc
2. csap: 20 perc
3. csap: 10 perc
Együtt: x perc
Az, hogy mennyi alatt tölti meg, az a csap teljesítménye, tehát meg kell nézni, hogy egységnyi idő alatt mennyire tölti meg:
1.: 1/15
2.: 1/20
3.: 1/10
Együtt: 1/x
Tehát ha összeadjuk a csapok teljesítményét, megkapjuk, hogy együtt mennyi idő alatt (és mivel a 3. csap kiengedi a vizet, azt ki kell vonni):
1/15+1/20-1/10=1/x /*60x
4x+3x-6x=60
x=60 perc alatt telik meg a kád, ha mindhárom csap nyitva van.
1