Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok. Egyenlet felírásban tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1064
1. Egy tankönyv lapjainak számozásához 789 számjegy leírása volt szükséges. Hány oldalas a könyv ha a számozás az első oldalon egyessel kezdődik?
2. Egy olyan panziót akarunk nyitni melyben csak 4 és 3 férőhelyes szobák vannak. Lehetséges e úgy, hogy pontosan 47 férőhelyes legyen a panzió?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1-től 99-ig 99 darab szám van, 2*99=198 számjegyet tudunk akkor megszámolni, hogyha mindenkit kétjegyűnek veszünk, viszont van 9 szám, melyek egyjegyűek, így 99-ig 198-9=189 számjegy kerül felhasználásra. Tegyük fel, hogy a tankönyvben összesen x darab háromjegyű szám található, ezeknek összesen 3x darab számjegyűk van, így összesen a tankönyvben 189+3x számjegy szerepel, ennek kell 789-nek lennie:

189+3x = 789, ennek megoldása x=200, tehát 200 darab háromjegyű szám van a könyvben. Már csak az a kérdés, hogy melyik a 200. szám. Azt gondolhatnánk, hogy a 200 lesz, pedig nem; érdemes megfigyelni a következőt:

1. szám: 100
2. szám: 101
3. szám: 102
4. szám: 103
.
.
.
Azt érdemes észrevenni, hogy ha a számból kivonjuk a sorszámát, akkor mindig 99-cet kapunk, ez persze nem véletlenül van így, mivel mindkettőt egyszerre növeljük 1-gyel lépésenként, így a különbség nem is változhat. Így már csak az a kérdés, hogy melyik számból kell a 200-as sorszámot kivonni, hogy 99-et kapjunk, erre a válasz a 299, és ez a könyv utolsó oldala, tehát a könyvnek 299 oldala van.
(Habár szőrszálhasogatás, de valójában a 299. oldalszámú lap másik oldala nem a 298, mivel a számozás így megy: 1-2, 3-4, 5-6, ..., tehát minden páratlan számot követ egy páros, így a 299. oldal mögött van a 300., ami viszont nincs számozva, tehát üres lap, de attól még oldalnak számít, értelmezéstől függően).
0

A második józan paraszti ésszel is kitalálható; ha 12 darab 4-ágyas szoba lenne, akkor 12*4=48 férőhely lenne, és ha az egyik szobából 3-ágyast csinálunk, akkor lesz 47 hely lesz, tehát lehetséges a fenti állítás.
0