Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Forgómozgás 198

Főoldal » Középiskola » Fizika
477
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A korong tehetetlenségi nyomatékának ez a képlete:
`Θ=(m·r^2)/2`
A sugarat számold át méterbe először!

Erő van megadva, de forgómozgáshoz forgatónyomaték kell:
`M=F·r` számold ki ezt is.

a) A forgómozgás alapegyenlete:
`M=Θ·β`
Ebből kijön a szöggyorsulás.
(Ez a forgásos párja a dinamika alapegyenletének, ami `F=m·a`. Az `F` erőnek a párja az `M` forgatónyomaték, az `m` tömegnek a `Θ` tehetetlenségi nyomaték, az `a` gyorsulásnak a `β` szöggyorsulás.)

b) Az elforduláshoz ez a képlet kell:
`α=1/2·β·t^2`
(Ez pedig az `s=1/2·a·t^2` képlet párja, látod ugye?)
Az α-nak nem lesz mértékegysége, ez a radián. És 2π radián = 360°

c) A végső szögsebesség:
`ω = β·t`
(Ez a párja a `v=a·t` egyenes vonalú mozgásos egyenletnek. A `v` sebesség párja az `ω` szögsebesség, az `a` gyorsulásnak a `β` szöggyorsulás, az idő ugyanaz...)
1