Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör egyenlet

1175
Írjuk fel annak a körnek az egyenletét, amelyik érinti az (x-2)² +(y+2)²=100 egyenletű kört a P(8;6) pontban és érinti az y tengelyt is.

Valaki segítene a feladat megoldásában?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a kör köéppontja C(c₁;c₂), ekkor felírjuk annak a körnek az egyenletét, amelynek ez a középpontja és átmegy a P ponton:

(8-c₁)² + (6-c₂)² = r²

Mivel érinti az y-tengelyt, ezért azt kell megnézni, hogy a C pont milyen távol van az y-tengelytől; kiindulva abból, hogy a P pont 8 egységre van (a pontot úgy ábrázoljuk, hogy az origóból 8-at jobbra és 6-ot felfelé lépünk, tehát 8 egység távolságra van az y-tengelytől és 6-ra az x-tengelytől), viszont ugyanez az állítás igaz azokra a pontokra is, ahol az első koordináta -8 (például a T(-8;3) pontot úgy ábrázoljuk, hogy az origóból 8-at lépünk balra, ettől még az y-tengelytől vett távolság 8 lesz), ezért a C pont távolsága |c₁|, ez lesz a kör sugara is:

(8-c₁)² + (6-c₂)² = |c₁|², de azt is tudjuk, hogy |c₁|²=c₁², ezért elhagyható az abszolutérték:

(8-c₁)² + (6-c₂)² = c₁², tehát ilyen alakban keressük a kör egyenletét.

Az adott kör középpontja K(2;-2), sugara 10 egység. Azt érdemes tudni, hogy két kör akkor érinti egymást, hogyha a középpontok távolsága a sugarak összege (ekkor kívülről érintik egymást), vagy pedig a sugarak különbsége (ekkor belülről). Nézzük az első esetet;

1. Ha kívülről érintik egymást a körök, akkor a középpontok távolsága 10+c₁, viszont a távolságképletből  (2-c₁)²+(-2-c₂)² , tehát ezek egyenlőek:

 (2-c₁)²+(-2-c₂)²  = 10+c₁, viszont a fent leírt egyenletnek is teljesülnie kell:
(8-c₁)² + (6-c₂)² = c₁², így ezek egyenletrendszert alkotnak. Ez az egyenletrendszer, ha egyszerűen/röviden nem is, de megoldható. Megoldása: c₁=20 és c₂=22.

2. Szerencsére sokat nem fog változni az egyenletrendszer:

 (2-c₁)²+(-2-c₂)²  = 10-c₁, és
(8-c₁)² + (6-c₂)² = c₁², ennek az egyenletrendszernek a megoldása: c₁=5 és c₂=2

Így már minden adott, hogy megadd a körök egyenletét.
0