Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
684
Adott az x²+y²-2x-25=0 egyenletű kör két pontja: A(-4;-1) és B(6;1), a kör AC és BC húrjai hosszának az aránya 3 : 2. Határozzuk meg a C pont koordinátáit.

Valaki segítene a feladat megoldásában?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Legyen a C pont koordinátája `(x;y)`

Erre egyrészt teljesül a kör egyenlete, hisz rajta van a körön, vagyis tudjuk ezt róluk:
(1) `x^2+y^2-2x-25=0`

Másrészt az AC illetve BC távolságokat Pitagorasszal fel tudjuk írni:
`bar(AC)^2=(C_x-A_x)^2+(C_y-A_y)^2`
vagyis `bar(AC)^2=(x+4)^2+(y+1)^2`
és
`bar(BC)^2=(C_x-B_x)^2+(C_y-B_y)^2`
vagyis `bar(BC)^2=(x-6)^2+(y-1)^2`
A másik dolog, amit tudunk x és y-ról, ezen hosszaknak az aránya:
`bar(AC)/bar(BC)=3/2`
`bar(AC)^2/bar(BC)^2=3^2/2^2`
`4·bar(AC)^2=9·bar(BC)^2`
(2) `4·((x+4)^2+(y+1)^2)=9·((x-6)^2+(y-1)^2)`

Van tehát az (1) és (2) egyenletünk, oldd meg ezt az egyenletrendszert. Ugye megy? Ha nem, szólj, meddig jutottál és hol akadtál el.
0

Sajnos elakadtam. A (2)-es egyenletrendszert kibontogattam, elrendeztem, és megkaptam azt, hogy -5x²-5y²+150x+26y+388=0. Nem tudom, hogy ebből hogyan tudnék továbblépni, mivel egy egyenleten belül van 4 ismeretlenem is.
0

(2)-ből az jön ki, ha kifejted a négyzeteket, hogy:
`-5 x^2 + 140 x - 5 y^2 + 26 y - 265 = 0`
(kicsit elszámoltad, neked nem ugyanaz jött ki.)

Van két egyenleted, mert ott van az (1) is, és 2 ismeretlened, ez elegendő kell legyen. Viszont másodfokú tagok is vannak bennük, ami erősen nehezíti a megoldást.

Viszont ha étrendezzük ezt a fenti egyenletet, észre lehet venni egy érdekességet:
(3) `-5(x^2+y^2) + 140 x + 26 y - 265 = 0`
vagyis ebben is a négyzetes tagok `x^2+y^2` alakban vannak, meg az (1) egyenletben is. Az (1)-ből ki lehet ezt fejezni:
(4) `x^2+y^2=2x+25`
és ezt be lehet helyettesíteni (3)-ba:
`-5(2x+25) + 140 x + 26 y - 265 = 0`
`-10x-125 + 140 x + 26 y - 265 = 0`
`130x+26y-390=0`
Lehet osztani 26-tal:
`5x+y-15=0`
(5) `y=15-5x`

Ezt pedig be lehet helyettesíteni bármelyik másik egyenletbe, mondjuk (4)-be:
`x^2+(15-5x)^2=2x+25`
`x^2+25x^2-150x+225=2x+25`
`26x^2-152x+200=0`
`13x^2-76x+100=0`
A megoldóképlettel:
`x=(76+-sqrt(76^2-4·13·100))/(2·13)`
`x=(76+-sqrt(576))/(26)`
`x=(76+-24)/(26)`

`x_1=(100)/(26)=(50)/(13)`
`x_2=(52)/(26)=2`

Mindkettővel számold ki y értékét is az (5) egyenlettel, azt már nem csinálom meg, fejezd be.
0