Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Fizika
561
1./Reggelente mindig ugyanabban az órában megfigyelhetjük, hogy a Vénusz egyre közelebb kerül a Naphoz.
Vajon a Nap ,,előtt'' vagy pedig a Nap ,,mögött'' fog a Vénusz elhaladni?

2./Mennyi annak az ℓ hosszúságú fonálingának a lengésideje (kis kitérések esetén), amelynek fonala középen egy szögbe ütközik, miközben áthalad az inga egyensúlyi helyzetén?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1/
Ha felülnézetből (vagyis a Föld északi sarka fölött messziről) nézzük a Naprendszert, akkor középen van a Nap, és az óramutató járásával ellentétes irányban keringenek a Föld is, meg beljebb, kisebb körön a Vénusz is.
Rajzold fel őket így, felülnézetből, nagyjából kör alakú pályákkal. Legyen most mondjuk a Föld a lap alján, a Vénusz meg a Naptól balra.
A rajzon a Földet jelképező gömböcskének a jobb meg bal oldalára is tegyél egy pici pöttyöt, ez vagy te. A Föld is az óramutató járásával ellenkező irányban forog a tengelye körül. Amikor a jobb oldali pöttynél vagy, akkor van hajnal, kelet felé látszik a Nap, és ahogy fordul a Föld, úgy lesz dél aztán este, közben végig látszik a Nap. Amikor a bal oldali pöttyhöz forgott veled a Föld, akkor van este, nyugatra látszik a Nap. Amint tovább fordul a Föld, már nem látszik a Nap, éjszaka van.

Hajnalban tehát a jobb oldali pöttynél vagy. Ekkor látszik a felkelő Nap, de nem látszik a Naptól balra a Vénusz, egyszerűen azért, mert a Föld a lábad alatt eltakarja (a Nap alatt van a Vénusz). Viszont este a bal oldali kis pöttynél vagy, ekkor a lemenő Nap fölött látszik a Vénusz. Vagyis az Esthajnalcsillag ilyenkor esti "csillag" (persze nem csillag, bolygó...)

A mostani feladatban hajnalban látszik a Vénusz, tehát nem itt van!

Rajzold át a Vénuszt a Nap jobb oldalára a rajzon. Ez kb. 110 nappal (majdnem 4 hónappal) későbbi időpont, mert a Vénusz a Napot kb. 225 nap alatt kerüli meg.
Ekkor a Vénusz hajnalban látszik, amikor te a rajzon a jobb oldali pöttynél vagy.
Mivel a Vénusz is az óramutató járásával ellentétes irányban kering a Nap körül, a rajzon felül kerüli meg a Napot, ahogy mi hajnalonként egyre közelebb látjuk a Naphoz. Vagyis "mögötte" megy el.
0

2/
Amikor az egyik oldalon leng, akkor az egy `l` hosszúságú inga. Ilyenkor a lengés felének az ideje ennyi:
`t_1 = T/2 = (2πsqrt(l/g))/2`
Amikor pedig a másik oldalon, akkor olyan, mint egye fele hosszú `(l/2)` inga. Annak a lengésidejének a feléig van azon az oldalon:
`t_2 = (2πsqrt((l//2)/g))/2`
A teljes lengésidő:
`t_1+t_2=π(sqrtl+sqrt(l/2))/sqrtg=π(sqrt2·sqrt(l/2)+sqrt(l/2))/sqrtg=(sqrt2+1)·πsqrt(l/(2g))`
0