Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1673
Egy középkori ágyúgolyó átmérője a korrózió miatt 2%-kal csökkent.Hány köbcentiméterrel csökkent az ágyúgolyó térfogata, ha most a sugara 6,8 cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az átmérő és a sugár ugyanannyi százalékban változik.
Eredetileg a sugár: `r`
Ha 2%-kal csökken: `r·"0,98" = "6,8"` cm
Ebből számold ki `r`-et.

Az eredeti térfogat: `V_0=(4·r^3π)/3 = ...` cm³, számold ki
A mostani térfogat: `V_1=(4·"6,8"^3π)/3 = ...` cm³, ez is számold ki
A válasz természetesen `V_0-V_1`, számold ki.
Megy?
Módosítva: 8 éve
0