Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek A2 egyenletrendszer

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
713
Helló!
Az alábbi feladatban valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
Az elinduláshoz egy ötlet a képen:
A különböző "a" és "b" átgondolásához egy segítség:
https://www.geogebra.org/m/Ubu9UymQ
0

Jó lenne, ha a következtetéseket is egyeztetnénk:
0

Ha felsőoktatás, akkor gondolom mátrixokkal kellene megoldani.
Természetesen ez is lényegileg ugyanaz, mint szzs válasza, csak mátrixos formában:

Írd fel az egyenlet mátrixát, aztán kell belőle csinálni felső háromszögmátrixot Gauss eliminációval:
`((1,1,1,6),(1,-2,2,5),(2,-1,a,b))`
Az első sort vond ki a másodikból, valamint az első sor 2-szeresét a harmadikból:
`((1,1,1,6),(0,-3,1,-1),(0,-3,a-2,b-12))`
A második sort vond ki a harmadikból:
`((1,1,1,6),(0,-3,1,-1),(0,0,a-3,b-11))`
Kész a háromszögmátrix.

- Ha `a-3=0`, de `b-11 ≠ 0`, akkor az alsó sor "tilos sor", a bal oldal csupa nulla, a jobb oldal nem. Ez ellentmondás, tehát nincs megoldás.
- Ha `a-3=0` és `b-11 = 0`, akkor az alsó sor csupa nulla. Ez azt jelenti, hogy az egyik ismeretlen az "szabad változó": tetszőleges értéket kaphat, lesz megoldása az egyenletnek. Vagyis végtelen sok megoldás lesz.
- Ha `a-3≠0`, akkor mindhárom sor "normális", mindhárom változó kötött, egyértelmű megoldás lesz.

A megoldáshoz tovább kell csinálni a Gauss elimináció második részét is:
Az utolsó esetben (ha a≠3) minden sort osztunk annyival, amennyi a főátlóban van, vagyis a főátlóban 1-ek lesznek:
`((1,1,1,6),(0,1,-1/3,1/3),(0,0,1,(b-11)/(a-3)))`
Aztán alulról felfelé: az alsó sor egyharmadát hozzáadjuk a második sorhoz, aztán az alsó sort kivonjuk az első sorból, hogy a harmadik oszlopban mindenhol máshol 0 legyen:
`((1,1,0,6-(b-11)/(a-3)),(0,1,0,1/3+(b-11)/(3a-9)),(0,0,1,(b-11)/(a-3)))`
Végül a második sort kivonjuk az elsőből, hogy az elsőnél is a második oszlopban 0 legyen:
`((1,0,0,6-1/3-(4b-44)/(3a-9)),(0,1,0,1/3+(b-11)/(3a-9)),(0,0,1,(b-11)/(a-3)))`

Le lehet olvasni a megoldást a jobb szélső oszlopból:
`x=6-1/3-(4b-44)/(3a-9)`
`y=1/3+(b-11)/(3a-9)`
`z=(b-11)/(a-3)`

Ha pedig a=3 és b=11, akkor az alsó (csupa nulla) sort elhagyhatjuk a mátrixból, `z` bármi lehet. A maradék két soros mátrixszal kell hasonlóan eljárni, mint amit fentebb írtam. Ez tehát a kiinduló mátrix:
`((1,1,1,6),(0,-3,1,-1))`
A főátlóban 1 legyen:
`((1,1,1,6),(0,1,-1/3,1/3))`
A második sort kivonjuk az elsőből, hogy az első sor második oszlopában 0 legyen:
`((1,0,1+1/3,6-1/3),(0,1,-1/3,1/3))`
Kész. Le lehet olvasni a megoldásokat azzal, hogy `z` bármi lehet:
`x+z·(1+1/3)=6-1/3`
`y-z·1/3=1/3`
-----
`x=6-1/3-c·(1+1/3)`
`y=1/3+c·1/3`
`z=c`
0